Kunnen we microben zien?

Hoe kunnen we microben zien?

We weten dat er microben zijn omdat we ze kunnen zien. Daar heb je wel een microscoop voor nodig. Een microscoop werkt zoals een vergrootglas. Een vergrootglas kan het beeld 4 keer zo groot maken. Een microscoop kan het beeld wel 1000 keer zo groot maken. Dat is groot genoeg om microben goed te kunnen zien.
Soms kun je in de speelgoedwinkel ook een microscoop kopen. Die kunnen het beeld 300 of 400 keer zo groot maken. Maar dat is niet goed genoeg. Je kunt de microben dan niet zo goed zien.

Sommige microben kun je ruiken!

Dat klopt niet helemaal. Microben zelf kun je niet ruiken. Maar wat microben maken kun je soms wel ruiken. Of je kunt het proeven. Microben worden gebruikt om eten te maken. Bijvoorbeeld yoghurt, kaas, salami of zuurkool. En nog veel meer. Dat vinden mensen lekker om te eten.
Maar andere microben maken juist vieze dingen. Denk maar aan scheten. De geur wordt gemaakt door microben. Die zitten in je darmen. Elke microbe maakt een klein beetje gas. Maar er zitten heel veel microben in jou. En samen maken ze de scheet. En die kan heel erg stinken. 

Hoe groot zijn microben?

Dat is moeilijk om uit te leggen. Maar we gaan het toch eens proberen.
Kijk eens naar een haar die op je hoofd groeit. Die is lang maar ook heel dun. Hieronder zie je een plaatje met twee cirkels. De grote cirkel stelt de dikte van je haar voor. Het kleine rondje stelt een microbe voor. Microben zijn dus heel erg klein. Er passen 50 microben naast elkaar in de dikte van een haar.
Nu zie je waarom je microben niet kunt zien met je eigen ogen. Ze zijn echt heeeeeeeeel klein.

Het grote rondje stelt één haar op je hoofd voor. De rode pijl wijst naar het kleine rondje. Dat kleine rondje stelt een microbe voor. Zo klein zijn de microben!