Onderwerp kiezen

Op de vorige pagina heb je voorbeelden gezien van verschillende PWS opties. Misschien had je al een concrete onderzoeksvraag. Die kan je toetsen op haalbaarheid. Maar als je nog geen onderzoeksvraag hebt dan moet je die formuleren. Hoe je een goede onderzoeksvraag formuleert leer je waarschijnlijk op school. Zo niet, vraag dan een docent voor hulp.

Ideeën op een rijtje zetten

Mocht je nog geen onderwerp hebben dan kun je beginnen met op papier zetten wat je al (ongeveer) weet over microben. Of welke onderwerpen / dingen er mee te maken hebben. Pak een leeg A4-tje voor je en zet in het midden het woord "microben". Bedenk nu een onderwerp of ding dat in je opkomt en schrijf dat op het papier. Als je daardoor weer aan iets anders denkt, dat ermee te maken heeft, schrijf je dat ernaast of eronder. En tussen de twee onderwerpen/dingen trek je een lijntje. Je kunt ook vragen opschrijven die in je opkomen. Als je dit een tijdje doet krijg je een web van onderwerpen/dingen/vragen. Zo kun jij je gedachten op een rijtje zetten, daaruit een idee uit halen, en die omzetten in een interessante onderzoeksvraag.

De onderzoeksvraag formuleren

Hoe je een goede onderzoeksvraag formuleert leer je waarschijnlijk op school. Zo niet, vraag dan een docent voor hulp. Op deze pagina heb je kunnen zien wat wel  en niet haalbaar is. Misschien is je al opgevallen dat de kleinere en simpele onderzoeksvragen haalbaar zijn.
Zorg in ieder geval dat de woorden "iets met" niet in je vraag staat. "We willen iets met microben en mensen doen" is  al eens in de mailbox verschenen. Maar daar konden we die leerlingen echt niet mee helpen. En het is niet de bedoeling dat iemand anders jouw PWS onderwerp gaat bedenken... Baken daarom je onderwerp af. "We willen kijken of de groei van microben beïnvloed worden door de temperatuur" is een duidelijk afgebakende vraag. Maak meerdere versies van je onderzoeksvraag en vraag je docent om hulp als het niet lukt. 

Haalbaarheid nagaan

Jij hebt geen ervaring binnen de microbiologie. Maar er zijn genoeg laboranten en wetenschappers die dat wel hebben. Je kunt die mensen gerust vragen om eens naar je onderzoeksvraag te kijken. Heel misschien zijn ze zelfs bereid om je te helpen.
Via Google kun je waarschijnlijk al snel onderzoekers vinden die werkzaam zijn in de microbiologie en in het door jouw gekozen onderwerp. Mail die perso(o)n(en) met wie je bent, op welke school je zit, wat je onderzoeksvraag is, of zij denken dat het idee haalbaar is, en eventueel of ze je kunnen helpen. Hou er wel rekening mee dat je misschien je onderzoeksvraag moet aanpassen naar aanleiding van de feedback van de expert.