Microben als fabriekjes

We kunnen microben steeds beter gebruiken. Ze maken bijvoorbeeld eten voor ons. Dat heb je kunnen lezen op de andere pagina's. Maar we zijn ze ook voor andere dingen gaan gebruiken. Bijvoorbeeld om medicijnen te maken. Of biobrandstof voor de auto. En zelfs wasmiddelen! 

Microben maken medicijnen

Insuline is een medicijn. Mensen met suikerziekte gebruiken dat. Vroeger werd insuline uit dieren gehaald. Maar dat eruit halen was heel moeilijk. En ook heel duur. Daarom hebben wetenschappers microben aangepast. Toen konden die ook insuline maken. Het was veel makkelijker om insuline uit microben te halen. Het medicijn werd  toen beter en goedkoper. 

Microben maken brandstof

In Brazilië rijden ook auto's. Maar ze gebruiken niet alleen diesel en benzine. Daar gebruiken ze ethanol. Dat is een soort alcohol. Daar kunnen auto's op rijden. Die alcohol wordt gemaakt van bijvoorbeeld suikerriet. Of mais. Maar hoe wordt daar ethanol van gemaakt?
Door microben. Die verteren de suikerriet en mais. Daarbij wordt ethanol gemaakt. Die ethanol kan dan in de auto's worden gedaan. Op de foto zie je een pomp. Daarmee kun je ethanol tanken. 

Een afbeelding van een pak Biotex

Microben maken wasmiddelen

Hier zie je een pak Biotex. Misschien heb je dit wasmiddel thuis. Je ouders gebruiken het om je kleren te wassen. Of misschien is het van een ander merk.
Microben maken middeltjes die we enzymen noemen (je zegt: en-zie-men). Enzymen zijn heel goed in het afbreken van vlekken. Bijvoorbeeld het eten dat je morst. Die enzymen halen de vlekken uit je kleren. 

Hoe de fabriekjes nog beter worden

Er zijn heel veel soorten microben. En ze hebben hun eigen eigenschappen. De ene microbe kan goed groeien. De andere microbe kan een speciaal stofje maken. Maar je wilt graag dat een microbe allebei kan. Dus én goed groeien én het stofje maken. Wetenschappers kunnen de eigenschappen combineren. Zo wordt de microbe een soort fabriekje. Die kan dan de stofjes maken die we willen hebben.