Zijn microben nuttig?

Ja! Microben zijn heel nuttig

Microben zoals de bacteriën en andere micro-organismen spelen een belangrijk rol in ons dagelijks leven. Op deze pagina zullen we laten zien hoe bacteriën helpen voedsel langer houdbaar te maken, hoe ze vitamines voor ons maken en hoe ze helpen bij het maken van medicijnen.

Microben maken yoghurt

Bacteriën worden gebruikt om het eten langer goed te houden.  Maar ook omdat ze een bepaalde smaak geven. Als je een glas melk op tafel zou laten staan dan verandert die in een stinkende smurrie vol met schimmels, gisten en bacteriën. Maar als je aan datzelfde glas een schepje yoghurt toevoegt dan veranderd de melk in yoghurt. In het schepje yoghurt zitten melkzuurbacteriën. Die eten de suikers op in de melk en ze maken er zuren van. De bacteriën maken snel en veel zuur zodat andere microben niet meer kunnen groeien in de melk. De melk is dan yoghurt geworden en dat blijft langer goed dan de melk. Het veranderen van het eten zodat het langer goed blijft noemen we ook wel conserveren. Kaas, zuurkool en wijn zijn ook voorbeelden van eten dat wordt veranderd door microben. Wil je zelf een keer yoghurt maken? Op YouTube of websites kun je vinden hoe je zelf yoghurt maakt.

Microben maken vitamines

Ons lichaam heeft vitamines nodig om goed te kunnen werken. De meeste vitamines krijgen we binnen via ons eten , maar niet alle. Microben in onze darmen verteren een deel van het eten dat jij hebt gegeten. Een paar soorten maken van dat eten vitamine B12 of K. Vitamine K zorgt ervoor dat je een korstje op je wondje krijgt als het bloed. Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Die bloedcellen zorgen ervoor dat zuurstof van je longen naar de rest van het lichaam gaat. Baby's die net geboren zijn hebben nog geen microben in de darmen die vitamine K maken. Daarom krijgen ze dat via een druppeltje in de mond. Vitamine B12 kan alleen door de microben worden gemaakt van eten afkomstig van dieren. Vegetariërs en veganisten hebben vaak een tekort aan vitamine B12. Om er toch genoeg van binnen te krijgen moeten ze vitaminepilletjes slikken waar dat in zit.

Microben maken medicijnen

Een klein deel van de bevolking heeft suikerziekte. Officieel heet dat diabetes. We gaan hier niet precies uitleggen wat suikerziekte is. Wil je meer weten over de ziekte, klik dan hier. Maar in het kort: Gezonde mensen maken insuline aan in hun alvleesklier. Mensen met suikerziekte hebben een tekort aan insuline in hun lichaam en worden daarom ziek.
Genezen is (nog) niet mogelijk maar als mensen met diabetes het stofje insuline krijgen hebben ze er minder last van. Met een naaldje spuiten ze insuline in hun lichaam als dat nodig is. Vroeger werd de insuline gehaald uit de alvleesklieren van dode dieren. Maar het was moeilijk en duur om die insuline uit die dieren te halen. Daarom zochten dokters naar een andere manier om aan insuline te komen.
Op een gegeven moment ontdekte men dat je kleine stukjes DNA in bacteriën kan brengen. Door het DNA van insuline in een bacterie te brengen kon de bacterie insuline maken. Het was veel makkelijker en goedkoper om de bacteriën de insuline te laten maken. Het veranderen van DNA van een bacterie of ander organisme noemen we genetische modificatie. 

Insuline in een flesje