Wat zijn microben?

Eén microbe is een heel klein beestje dat we niet kunnen zien met het blote oog. Heb je meerdere hele kleine beestjes dan zeggen we microben, maar je kunt ze dan nog steeds niet zien. Microben noemen we eigenlijk micro-organismen. Op deze website noemen we micro-organismen microben. Dat is een makkelijker woord. Je hebt altijd een microscoop nodig om microben te kunnen zien. Er zijn ontelbaar veel soorten microben op aarde. Maar wetenschappers hebben ze verdeeld in 6 grote groepen: Virussen, Archaea, Bacteriën, Gisten, Schimmels en Algen. Hieronder zie je plaatjes van de 6 verschillende soorten micro-organismen.

Virussen

Archaea

Bacteriën

Gisten

Schimmels

Algen

Er zijn ongeveer 6 verschillende soorten microben op de wereld. Maar op deze website gaan we niet vertellen over alle 6. In plaats daarvan vertellen we over bacteriën. Heel soms vertellen we toch wat over de andere 5 groepen als dat belangrijk of interessant is.
Bacteriën spelen een hele grote rol in ons leven en er is heel veel onderzoek naar gedaan door wetenschappers. Daardoor weten we heel veel over bacteriën en kunnen er veel over vertellen.

Waar zijn microben te vinden?

Tot nu toe zijn er overal bacteriën en andere soorten microben gevonden, behalve in de ruimte of in lava. Ze hebben zich weten aan te passen aan alle omgevingen die we op aarde kennen. Ook in de heetste woestijn of op de Zuidpool. Van hoog in de bergen tot diep in de oceanen. Maar microben vindt je ook dichterbij. In jouw huis, of op en in jouw lichaam leven bacteriën en andere soorten microben. Kortom, microben zijn overal. Dat komt omdat ze zich goed hebben aangepast aan de omgeving waarin ze leven. Ze halen eten uit hun omgeving en halen daar energie uit. Die energie gebruiken ze dan om te groeien en zich te vermeerderen.

In je darmen leven bijvoorbeeld heel veel bacteriën. Jij eet voedsel en een deel daarvan wordt opgegeten door de bacteriën. Ze helpen bij het afbreken van bepaalde stoffen in het voedsel die jij zelf niet kunt afbreken. Bij het omzetten van die stoffen maken de bacteriën weer andere stoffen die ze weer uitscheiden. En die stoffen kun jij weer wél goed gebruiken. Daar leggen we hier meer over uit.

Ook in het water leven veel bacteriën. Misschien heb je wel eens een paaltje in een sloot of vijver gezien. In het water, op dat paaltje zie je soms een harig laagje. Dat noemen we een biofilm. Dat is een verzameling van verschillende microben die samen in dat laagje leven. Sommige bacteriën die daar in groeien gebruiken de stoffen in het water om energie uit te halen. Maar sommige bacteriën kunnen licht gebruiken om energie van te maken. Dat doen ze via fotosynthese, net zoals planten dat doen. Met die energie kunnen ze groeien. Een deel van de gemaakte stoffen zullen ze uitpoepen. Maar wat voor de ene microbe poep is, is voor de andere microbe weer eten.